Hårdare krav för valutaväxlare

Den svenska regeringen föreslår hårdare krav för valutaväxlare och andra finansiella institut, enligt en ny promemoria. Den förordar att den som ska syssla med valutaväxling ska registrera sig hos Finansinspektionen (FI). Vidare ska även ett lämplighetskrav införas för den som driver denna typ av verksamhet. FI ska även kunna bötfälla ska få besluta om sanktionsavgift för den som inte lämnar begärda upplysningar till inspektionen, bedriver
registreringspliktig verksamhet utan att ansöka om registrering eller
inte uppfyller de krav som ställs på verksamheten.

Även Dagens Nyheter och flera andra dagstidningar tar upp denna nyhet. Detta förslag är väntat och även välkommet av många då tidigare reglering var slapphänt i jämförelse, vilket ledde till att branschen användes för en hel del pengatvätt. Kontanthantering har också minskat överlag i det svenska samhället vilket har gjort att det i princip bara är svarta branscher som hanterar stora mängder kontanter nuförtiden. Att kontanter minskat är för att ”digitala pengar” i si tur ökat i det svenska samhället. Det är enklare och smidigare att hantera dem än kontanter. Denna ökning har även banat väg för de svenska fintech företagen som rönt stora framgångar senaste åren, såsom Klarna som blivit stora på ”köp nu, betala senare” eller det senaste stjärnskottet på fintech himlen Bank.se som på kort tid seglat upp som en aktör inom lån utan UC. Att dessa lån har ökat är inte konstigt, då själva processen att låna är väldigt enkel och smidig. Från att ansökan har gjort kan man få pengarna direkt till sitt bankkonto på bara några minuter.

När man ansöker om lån online eller gör annan transaktion så används mobilt bank-id vilket säkerställer identitet och ursprung av pengarna. Detta gör det mycket mer rättssäkert än kontanta pengar som valutaväxlare hanterar. Allting pekar på att digitala pengar ökar och även mer digitala tjänster såsom lån med betalningsanmärkning utan UC eller köp nu och betala sedan som Klarna håller på med.